Dacă ar fi să mă întrebi cum aș descrie Dubaiul, ai fi surprins să observi că nu voi aminti nimic de hoteluri de lux, supercaruri sau malluri impresionante. Ca est-europeni, plecăm acolo cu două așteptări sau, mai bine spus, două prejudecăți: este o țară a bogaților și opulenței unde femeile sunt ținute închise în casă ca în toate țările arabe.

V-aș spune mai degrabă că Dubaiul este o țară cu reguli și legi excelent de bine gândite și aplicate, un mediu cosmopolit cu o toleranță crescută față de oameni, indiferent de sex sau naționalitate, și toleranță zero față de infracțiuni. Este țara străzilor cu patru benzi pe sens, a serviciilor prestate de oameni care zâmbesc recunoscători, fie că mătură strada sau spală toalete publice. Este țara în care poți merge pe plaje de lux sau pe plaje publice gratuite, în care poți găsi cele mai noi modele Chanel dar și cea mai recentă colecție H&M. Țara în care o masă pentru două persoane, la un restaurant mediu, te costă la fel ca în România. Așa că lasă prejudecățile acasă și vezi mai jos ce trebuie să știi despre Dubai și 5 lucruri pe care și le recomandăm dacă ajungi acolo.

10 lucruri importante despre Dubai

1. Este un mediu foarte sigur, fiindcă nu sunt tolerate sub nicio formă abuzul fizic sau verbal sau furtul, fie că ești pe stradă sau în cluburi de noapte. În Emirate lucrurile sunt foarte simple: la orice mică încălcare a legii iei amendă, intri la închisoare sau ești dat afară din țară.

2. Femeile sunt respectate și protejate. Emiratele Arabe Unite nu sunt același lucru cu Arabia Saudită, despre care auzi mereu în presă că permite omorârea femeilor cu pietre în piețe publice. A spune că toată lumea arabă ascunde femeile după canapea și le pedepsește dacă au curajul să vorbească este ca și cum ai spune că toți românii sunt hoți și criminali fiindcă 1-2 concetățeni și-au dat arama pe față în Italia. În Dubai alegerea ta este protejată – poți purta hijab dacă vrei, poți purta pantaloni scurți dacă vrei, în metrou poți sta într-un vagon special pentru femei sau în vagoanele mixte.

3. Dubaiul nu este un mediu pudic și conservator. La fel ca la punctul anterior, nu te bagă nimeni la închisoare dacă ieși pe stradă în fustă scurtă sau dacă te ții de mână cu iubitul pe stradă. Se aplică aceleași reguli de minimă decență ca în orice țară occidentală.

4. Totul este foarte curat, și asta fiindcă amenzile sunt usturătoare și toată lumea este obișnuită să folosească coșurile de gunoi. De exemplu, la metrou nu ai voie să mănânci, să bei, nici măcar să mesteci gumă.

5. În afara chiriilor și prețurilor de cumpărare a proprietăților, costul vieții de zi cu zi este comparabil cu cel din România. La supermarket și la restaurant măncarea și băuturile te costă cam la fel. Suprinzător, dar adevărat.

6. Transportul public este foarte bine pus la punct, cu metrou, autobuze, tramvaie, taxiuri și Uber. RTA, Autoritatea Drumurilor și Transporturilor, controlează inclusiv taxiurile, așa că nu te vei trezi cu suprataxe sau refuzuri „românești”. Ca să nu mai vorbim că toți șoferii poartă cămașă, sunt respectuoși și nu miros a cârnați.

7. Nu vezi rable pe drumuri și asta fiindcă Dubaiul are un sistem extrem de inteligent de verificare a vehiculelor. Există o licență care îți permite să circuli, practic o înmatriculare a mașinii, care trebuie reînnoită în fiecare an. Da, în fiecare an mașinile sunt verificate și dacă nu trec testele nu pot ieși pe stradă. Pe numărul de înmatriculare al fiecărei mașini vei vedea un sticker cu data la care expiră autorizația.

8. Dubaiul este un mediu excelent pentru a vedea cum interacționează mai multe culturi. Deși unul dintre Emiratele Arabe Unite și, teoretic, o țară arabă, este mai degrabă un mozaic de culturi și naționalități. Un procent impresionant de indieni, pakistanezi și filipinezi plecați acolo pentru salarii considerate vise în țările din care vin, e completat de occidentali precum britanici, francezi, nemți, dar și asiatici. Dubaiul e un oraș al globalizării, dacă vreți.

9. Vara, căldura este insuportabilă în Dubai. De aceea, ca să te poți bucura cu adevărat de experiență fără să fii nevoit să stai închis în camera de hotel din cauza celor 50 de grade de afară, ar fi indicat să mergi în Dubai în perioada noiembrie – martie, când temperaturile ajung ziua undeva la 28-30 de grade, iar noaptea la 18-22.

10. Vei avea nevoie de haine groase. Nu fiindcă e frig afară, desigur, ci fiindcă e frig înăuntru. În Dubai aerul condiționat este un lucru perfect normal oriunde te afli, iar temperatura la care este setat în general, de 19-20 de grade, te va face să scoți din geantă o jachetă.

5 lucruri pe care să le faci în Dubai

Vizitează Burj Khalifa, Mall Dubai și vezi spectacolul oferit de Dubai Fountain

Este una dintre zonele extrem de aglomerate, însă o modalitate excelentă de a experimenta Dubaiul de 5+ stele. Te poți plimba prin Dubai Mall, al cărui suprafață spune că este cel mai mare mall din lume, fie ca să caști gura, fie ca să mergi la magazinele pe care nu le găsești la noi în țară. Apoi, Burj Khalifa îți oferă o vedere de sus a Dubaiului, o experiență interesantă datorită mării de nisip pe care o vezi către orizont. Apoi, deși poate să pară previzibil și plictisitor, spectacolul fântânilor este cu adevărat impresionant. Nu am întâlnit nicio persoană care să fi spus că momentul nu i-a făcut pielea de găină, că muzica și coregrafia nu au fost uimitoare.

Mergi în Al Seef – Dubai Creek

În mijlocul orașului atât de modern și în continuă dezvoltare găsești o zonă dedicată istoriei și culturii din Dubai. Al Seef sau Dubai Creek înglobează câteva străzi, pe malul canalului, unde este replicat un oraș vechi, cu magazine, cafenele și restaurante, hoteluri și muzee, toate respectând arhitectura tradițională.

Mergi în deșert pentru un Jeep safari sau un foc de tabără

E păcat să vizitezi o astfel de țară și să nu pui piciorul în deșert. Chiar și localnicii obișnuiesc să mergă în weekend pentru plimbări cu mașinile prin deșert, picnicuri și focuri de tabără, mulți fac inclusiv camping și stau cu cortul până dimineață. Poți găsi tururi organizate sau poți închiria o mașină, însă ar fi indicat să te bazezi pe recomandările cuiva care cunoaște foarte bine zona, ca să nu riști să rămâi blocat în nisip sau să oprești într-o zonă interzisă.

Recomandarea noastră ar fi să prinzi și răsăritul sau apusul în deșert, ca să te bucuri cât mai mult de imensitatea de nisip și frumusețea naturii.

Vizitează Dubai Marina, JBR Beach și ia cina la un restaurant arăbesc

Pentru clădiri moderne, arhitectură contemporană, una dintre cele mai cool plaje din Dubai și o zonă plină de restaurante și baruri, mergi în Dubai Marina. Poți petrece cu siguranță o zi întreagă aici, dimineața pe plajă, după-amiaza în magazinele din The Beach by Meraas și seara la o cină cu specific oriental pe malul apei.

Palm Jumeirah și vederea către Atlantis The Palm

Locul nostru preferat, care îmbină liniștea plajei, cu sunetul valurilor și o vedere superbă către una dintre cele mai frumoase clădiri din Dubai, este The Pointe, o zonă comercială cu o plajă mică, în vărful Palm Jumeirah, unul dintre „palmierii de nisip” creați artificial. Clădirea cu iz de 1001 de nopți este Atlantis The Palm, un hotel de 5 stele deschis în 2008.

Dubaiul nu este o destinație de vacanță obișnuită. Nu mergi ca în Grecia, pentru plajă și soare, ca în Italia pentru istorie și arhitectură, ca în Franța pentru mâncare și cultură. Este o experiență a diversității, a tuturor posibilităților, a unui mediu atât de diferit, cultural, social, legislativ și nu numai, față de România.