Review | Vector Watch, testat pe două (locuri) mâini

Vector Watch este unul din gadgeturile hot din 2015, iar faptul că vorbim despre un produs românesc contribuie și mai mult la intriga acestui review. După 48 de ore alături de noul smartwatch, suntem gata să vă spunem ce ne-a plăcut și ce capitole credem că mai pot fi îmbunătățite de creatorii ceasului Vector Watch.

Pe plan estetic, Vector Watch stă foarte bine. Din punctul meu de vedere, se clasează în fața smartwatch-urile get-beget de la Apple și Samsung la capitolul aspect pentru simplul fapt că arată ca un ceas clasic, deci e ușor să-l combini cu ținute pretențioase dar și mai casual. Pe scurt, Vector Watch este un ceas pe care vrei să-l porți și care nu va trece neobservat. Cu toate acestea, felul în care ți se așază pe mână nu diferă cu nimic de ceea ce oferă un ceas obișnuit.

Se vede atenția pentru detalii dar în același timp, finisajele delicate necesită multă atenție și o întreținere temeinică. Noi am testat Vector Watch în versiunea de top Luna, cu cadran rotund și curea din piele, un ceas destul de mare atât în diametru cât și în grosime. Cealaltă variantă, pe numele ei Meridian, vine cu un cadran dreptunghiular și dimensiuni mai reduse, care se poate preta și pentru mâinile mai delicate ale doamnelor și domnișoarelor.

În concluzie, Vector Watch este exemplul perfect de “cum ar trebui să arate un smartwatch”, dar există și dezavantaje. Pentru că ceasul poate funcționa până la 30 de zile cu o singură încărcare, compromisul făcut pentru această autonomie promițătoare se răsfrânge asupra afișajului electronic. Lucrurile sunt extrem de simple aici: ecranul redă informațiile în format monocromatic iar notificările legate de mesaje, email și rețele sociale sunt afișate doar pe trei rânduri.

Partea bună este că poți schimba “fețele” digitale ale ceasului și le poți personaliza astfel încât să primești informații legate de temperatura de afară, calendar, numărul de pași și o estimare a caloriilor pe care le-ai consumat de la începutul zilei.

Mai mult, ceasul nu este dotat cu difuzoare, microfon sau ecran touchscreen. În schimb, există trei butoane de control iar notificările sunt redate prin vibrații discrete dar și vizual, printr-o linie îngroșată afișată pe ecran. Modul vibrație poate fi activat sau dezactivat din aplicație de mobil Vector App iar în momentul în care primești o notificare, poți accesa ecranul acesteia dacă întorci rapid din încheietură; în același fel revii la ecranul anterior și sincer să vă spun, această funcție mi se pare neintruzivă și practică. Și dacă tot am ajuns la aplicație, trebuie să știți că Vector Watch este compatibil atât cu telefoanele care rulează iOS cât și cu cele care folosesc sistemul de operare Android iar legătura dintre cele două se face prin Bluetooth.

Noi am conectat ceasul la un iPhone 6 și nu am avut nicio problemă decât în momentul în care am vrut să întrerupem conexiunea curentă și să sincronizăm ceasul cu alt telefon – a fost nevoie să trecem ceasul printr-un reboot ca să putem continua conectarea. Există și o funcție de alarmă, însă aceasta presupune ca ceasul să fie purtat și în timpul somnului, situație cu care nu mă împac foarte bine.

Mare avantaj al ceasului rămâne acela că te menajează când vine vorba de scos telefonul din buzunar. De exemplu, dacă ești genul foarte activ pe Social Media, vei putea vedea o parte din notificări direct pe ceas. Pentru Facebook, de pildă, ecranul poate afișa în timp real numărul de like-uri și comentarii primite de ultima ta postare. În plus, ești avertizat dacă cineva îți trimite un mesaj prin Facebook Messenger sau dacă începe să te urmărească pe Instagram.

De asemenea, poți gestiona apeluri voce direct de pe ceas, deși în realitate această funcție nu este așa de utilă cum pare. În momentul în care ești apelat, ceasul îți oferă două opțiuni: să răspunzi sau să respingi apelul. Dacă alegi să respingi, telefonul poate rămâne în buzunar însă dacă alegi să preiei apelul, va trebui să scoți telefonul din buzunar ca să vorbești, chiar dacă poți răspunde prin intermediul ceasului. Pentru ca funcția să fie completă, o cască audio cu Bluetooth va rezolva problema, dar asta înseamnă cheltuieli suplimentare.

Și am ajuns la capitolul preț. Reține că Vector Watch nu este un ceas ieftin: versiunea Luna costă 499 de euro iar pentru Meridian va trebui să plătești 299 de euro, prețuri care se justifică oarecum având în vedere calitatea foarte bună a ceasului. Dar, și aici vorbim de un mare dar, Vector Watch are avantajul că a găsit o nișă proprie în care momentan nu are competitor. Gândiți-vă, dacă vreți și vă pricepeți la mașini, la felul în care s-au poziționat pe piață Dacia Duster sau Dacia Logan și faceți o analogie cu Vector Watch. Dacă mă întrebați pe mine, nu consider că Vector Watch este un smartwatch, ci mai degrabă un ceas clasic mai tehnologizat.

Deocamdată, compromisul este promițător pentru că atrage clienți din două zone: pasionați de gadget-uri și pasionați de ceasuri, fără ca aceștia să fie neapărat fani convinși ai uneia dintre cele două categorii. Personal, încă nu sunt 100% convins că mi-aș cumpăra un Vector Watch, ci mai degrabă aș aștepta să văd cum evoluează brandul și produsele. În același timp, mi se pare un ceas pe care îl poți transforma în cadoul ideal, în special din cauza faptului că îmbină foarte pertinent două lumi complet diferite.

Părerea ei

First of all, veți vedea că în poze ceasul apare doar la mâna lui Tudor. Și asta nu fiindcă eu nu l-aș fi folosit, ci fiindcă este MULT prea mare pentru mâna mea. Așa că prima rugăminte către părinții Vector Watch ar fi să iasă pe piață și cu (măcar) un model potrivit pentru mâinile finuțe de doamne și domnișoare. Nici cel mai dreptunghiular de care spune Tudor mai sus nu mi se pare suficient de ok. Iar ca să fiu mai expeditivă cu descrierea fără să încep să bla-bla-uiesc cum fac eu de obicei, luați de citiți o listă cu pros and cons.

PRO

  • mi-a placut cum arată, e super elegant, stylish și se vede atenția la detalii
  • arată pe bune ca un ceas, nu ca un amestec dubios de brățară de silicon + ecran de telefon intrat la apă
  • are cam toate funcționalitățile basic pe care mi le-aș dori eu de la un ceas de tipul ăsta, nu e încărcat cu lucruri pe care nu ești sigur că le-ai folosi și pentru care oricum scoți telefonul din buzunar
  • e ușor de folosit și te prinzi repede cam cum stă treaba cu el
  • îl poți personaliza astfel încât să îți arate doar ce vrei tu

CONTRA

  • nu sunt 100% sigură, dar cred că mi-ar fi plăcut să aibă și sunete, macar un bipăit subtil; nu aș putea clar să dorm cu el la mână ca să simt cum vibrează alarma, sorry
  • cum am spus și mai sus, cadranul este foarte mare; și din câte am văzut, cam așa sunt toate modelele lor; ceva mai mic, pentru fete, vă rugăm?

Dacă l-aș cumpăra? Prețul nu mă lasă să înclin mult către da, însă îi las să mă cucerească cu o variantă mai mică pentru modelul acesta. Apoi mai vorbim.

IMG_0696

IMG_0645

IMG_0647

IMG_0652

IMG_0659

IMG_0691

20160204_092234

colaj