Stimate dromader de autostradă

Da, tu, ăla înzestrat cu talentul enervant de a f*** zenul celorlalți șoferi de pe autostradă prin simplul fapt că exiști și ocupi un loc greșit în spațiu.

Hai să-ți spun un pic cum e treaba cu șoferia pe autostradă, pentru că e imposibil să circuli pe chiștoacele de autostradă de la noi fără să dai de specia voastră. Așa că o să încerc să-ți expun cât pot de clar patru reguli simple de conduită pe A-urile de la noi.

1. SEMNALIZEAZĂ. Semnalizează. Seeemnaaalizeeeaaazăăă. Deși tot șoferii ca tine ne-au ascuțit capacitatea de anticipare, nu suntem mame omizi și nici mentaliști. Adică nu avem de unde să știm când vrei să schimbi banda, când vrei să depășești sau când vrei să ieși de pe autostradă. A, și te rugăm: semnalizează înainte să te apuci de manevra ta strălucită, nu când ești la jumătatea depășirii.

2. Păstrează distanța față de cel din față. Pe scurt, nu te mai apropia de fundul ăluia din față ca un iepure în călduri. De ce? În primul rând, n-o să ai timp să oprești la timp dacă șoferul din față frânează din X motiv. Sau e la fel de dromader ca tine și decide să-ți facă un brake check. Sau pur și simplu intră în panică și trage aiurea de volan.

În cel mai fericit caz, o să-ți transferi motorul în portbagajul mașinii din față. În cel mai rău caz, ajungi în anecdotele lui Marian Godină sau mai rău, în cele ale medicilor legiști. Partea proastă aici e că de cele mai multe ori, au și alții de suferit din cauza ta.

3. Nu forța depășirile și revenirile pe banda a doua. În general, dacă vreau să-mi testez reflexele mă duc la un fizioterapeut. Dacă vreau să mi le îmbunătățesc, mă apuc serios de un sport adecvat. Dar asta nu înseamnă că vreau să mi le testezi tu, în timp ce încerci să te strecori în fața mea după ce m-ai depășit sau în timp ce eu vin pe banda a doua și tu ai dat de un TIR mai lent pe banda întâi. Dacă încă ești nelămurit de ce nu trebuie să faci asta, recitește al doilea paragraf de la punctul anterior.

4. Nu te purta de parcă autostrada e pe numele tău. Știm, plătești pentru ea, dar la fel o facem și noi, ceilalți șoferi, chiar dacă suntem invizibili pentru tine. De exemplu, atunci când vezi o mașină pe banda de accelerare, încearcă să treci pe banda a doua dacă manevra e sigură, ca să-i dai ocazia să intre rapid și fără emoții în fluxul de trafic.

E drept, legislația (pe care oricum nu o știi) nu prevede asta, dar crede-mă că ajută mult la fluidizare. La fel, mai lasă-ne cu mersul pe două benzi simultan. Nu știu cine a inventat treaba asta sau cine ți-a zis că ești mai în siguranță așa, dar te-a mințit. La fel cum și tu te minți singur că ești șofer bun și descurcăreț.

În încheiere, aș vrea să-mi cer scuze dromaderilor pentru asocierea cu o subspecie de șoferi români. Chiar sunt niște animale mișto.