Stați puțin, voi de ce vreți autostradă?

Întreb doar, pentru că de ultima dată când am vorbit despre voi, lucrurile au rămas la fel.

Deci, de ce vrei tu autostradă în România?

Ca să stai la aspirație în spatele meu, atât de aproape încât sigla de pe grila mașinii îmi atinge ceafa? Da’ nu vrei tu mai bine să te lași de condus și să te apuci de Need for Speed? Să stai la aspirație acolo, unde oricum primești puncte plus că ți se și încarcă rezerva de NOS?

Ca să-mi arăți că tedeiul tău de 9 metri (3 metri mașina, 6 metri fumul) adus din Germania “bagă 200 la oră” în timp ce tu ții volanul cu o mână, schimbătorul de viteze cu cealaltă și te gândești ce mătanie cu Arsenie Boca mai poți strecura în șirul de cruciulițe dintre oglinda retrovizoare și bord?

Ca la intrarea pe autostradă să te faci comod direct pe banda a doua și să-i obligi pe cei care vin cu peste 100 la oră să se urce pe frână pentru că, normal, tu nu ești fraier să mergi pe prima bandă?

Ca în apropierea punctelor de plată de la Fetești (apropo de accidentul petrecut recent pe A2), să ți se activeze gena de pilot urban după ce ai stat la coadă? A, te grăbești? Ai treabă? Afaceri? Există plată prin sms și există plată online, tocmai ca să dispară cozile kilometrice. Pe de o parte te înțeleg, mulți încă nu știu cum funcționează nici butonul ușilor de metrou. Dar pe de altă parte, nu te înțeleg. De ce în momentul în care vezi indicatorul cu limită de viteză 50 km/h înainte de zona de bariere, tu insiști să mergi cu 80-90 și să dai flash-uri celor care încetinesc?

Personal, nu am nicio problemă dacă unii nesăbuiți la volan ajung să cânte la harpă pe un norișor după ce n-au dat doi bani pe regulile de circuație, pe limitele de viteză sau pe bunul simț în trafic. Ghinion. Chiar nu mă interesează că apropiații lui X vor zice “dar era un om bun”. Probabil, dar în același timp era și un șofer prost sau inconștient. Ce mă preocupă este că de cele mai multe ori ia cu el și persoane nevinovate.

Așa că până să țipăm în cor că vrem autostradă, hai să ne gândim și dacă știm să o folosim cum trebuie.