Preschimbarea permisului de conducere în 5 pași simpli

Interacțiunea cu instituțiile statului este departe de a fi catalogată ca “eficientă” iar când vine vorba de preschimbarea permisului de conducere, lucrurile fac parte din aceeași poveste de care am auzit sau pe care am trăit-o deja: stat la cozi, alergat după acte, lipsa unor informații de actualitate pe internet și așa mai departe.

Deci, îți expiră permisul și vrei să-l schimbi cât mai repede? Ai venit unde trebuie. Nu ai să găsești toate informațiile pe internet, pentru că site-urile instituțiilor care ar trebui să te ajute fac fix opusul. Adică te încurcă, mai ales cu informații care nu mai sunt de actualitate.

Pentru asta, venim să vă ajutăm cu o listă scurtă și la obiect în care veți găsi pașii pe care trebuie să îi urmați ca să înlocuiți permisul vechi cu unul nou, mai ales că partea masculină a două locuri a trecut recent prin acest proces.

  1. Fișa medicală. O puteți ridica doar de la clinicile autorizate să o elibereze. Noi am optat pentru Medicover, unde lucrurile s-au mișcat repede și în aproximativ două ore am trecut prin toate examinările necesare și am primit fișa completată și semnată de medicii respectivi. Costul fișei a fost de 149 RON, dar acesta poate să varieze. De exemplu, la Medlife, același set de examinări costă 200 RON, dar pentru abonați prețul este de 160 RON.
  1. Taxa de permis. Se plătește la orice oficiu CEC Bank și costă 68 RON. La casierie vi se va cere cartea de identitate, așa că e bine să o aveți la voi. Aceasta este singura taxă care trebuie achitată, dar aveți grijă să păstrați chitanța pentru că trebuie prezentată cu restul documentelor în momentul în care depuneți dosarul pentru preschimbarea permisului.
  1. Copie după cartea de identitate, cartea de identitate în original și permisul de conducere expirat/pe cale să expire în original. Chiar dacă permisul nu a expirat încă, îl puteți preschimba cu cel mult două luni înainte de data la care își pierde valabilitatea.
  1. Dacă ați strâns toate documentele enumerate mai sus, mai aveți de făcut un drum la DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) dacă sunteți din/locuiți în București. Important de știut: chiar dacă nu aveți domiciliul în București, vă puteți schimba permisul pe cale să expire cu unul nou la DRPCIV în capitală.
  1. Pentru preschimbarea permisului trebuie să mergeți la ghișeele 1-8 de la etajul unu. Doamnele de acolo au fost foarte amabile, totul s-a mișcat rapid, fotografia pentru permis se face la ghișeu iar dacă totul e în regulă vi se va spune să reveniți în aproximativ două ore pentru ridicarea permisului, tot la etajul unu, dar de la ghișeul 15.

pieseautoradacini.ro