Polițistul Marian Godină ne-a dat flash-uri din sens opus – recenzie de carte

E drept că polițistul Marian Godină nu mai are nevoie de nicio prezentare – l-ați cunoscut deja pe Facebook, unde anecdotele sale ambalate sub forma unor postări de cele mai multe ori ilare s-au viralizat aproape epidemic.

Se prea poate ca unii dintre voi să-l fi cunoscut deja în trafic, dar noi am avut ocazia să-l cunoaștem pe Marian Godină (omul, dar și polițistul de la Rutieră) prin intermediul cărții sale: “Flash-uri din sens opus”.

De cum deschizi coperta, opera polițistului devenit internet sensation pe Facebook îți face un scurt mise-en-scene legat de începuturile carierei lui Marian Godină. Autorul vorbește despre câteva experiențe din timpul formării sale ca polițist la Câmpina, pentru ca mai apoi să mute acțiunea pe străzile Brașovului.

Vei regăsi o parte din postările care l-au făcut celebru pe rețelele de socializare încadrate în capitole distincte ale cărții. “Flash-uri din sens opus” a tot fost comparată cu operele lui Caragiale, pe bună dreptate.

Însă mai presus de asta, cartea este și o mini-biografie a lui Marian Godină, dar în același timp joacă și rolul unui jurnal – citind-o, ai să descoperi că autorul decide să dezvăluie destule detalii intime din viața sa, precum și emoții care l-au încercat în diverse situații.

Comicul îmbracă volumul, într-adevăr, cu o glazură care are ca ingrediente arhi-cunoscutele tipologii românești, năravurile șoferilor de la noi din țară și clasicul haz de necaz care ne caracterizează ca nație.

Textul este ușor de digerat, în schimb vă va ține cu buzele întinse spre urechi printr-un umor simplu și autentic care curge de la sine, fără să fie prea forțat sau sintetic. Am avut nevoie de doar două seri ca să savurez cum trebuie cartea.

Cum și eu petrec mult timp în trafic, în special în București, am să închei cu un citat pe care îl consider de bază în înțelegerea șoferului român și a societății în general. Evident, mai sunt și altele.

“Țăranii trăiesc în orașe, se îmbracă scump, conduc mașini tari și ocupă funcții”.

IMG_0001

IMG_0002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *