La mulți ani, Michael Kors! Istoria celor 51 de ani de carieră

Cum se face că împlinește 56 de ani astăzi și are… 51 de ani de carieră? Nu pare logic, dar e. Pentru că Michael Kors a creat prima rochie la doar 5 ani, pentru a doua nuntă a mamei sale. Rochia de mireasă pe care o alesese i se părea mult prea încărcată, așa că a luat problema în propriile mâini și a propus un nou design. “Cred că mama a fost păpușa mea Barbie” spunea el câțiva ani mai târziu. Foarte aproape de adevăr, dacă ne gândim că mama lui fusese model.

kors-wedding-2

Tot de nunta la care a luat parte la 5 ani se leagă și schimbarea de nume. Născut Karl Anderson, Jr., și-a schimbat atât numele de familie (l-a preluat pe cel al tatălui vitreg) cât și prenumele, cu acordul mamei sale.

După doar câțiva ani transformă subsolul casei în care locuia, în Iron Butterfly Boutique, atelierul în care realiza primele sale produse: lumănări hand-made, brățări din metal și portofele din piele. La 18 ani se înscrie la Fashion Institute of Technology în New York, dar renunță după doar câteva luni și se angajează la un magazin pe 57th Street: Lothars. Acolo are ocazia să crezee o colecție specială a magazinului și să o cunoască pe Vera Wang.

Când se avântă în lansarea propriului brand, lucrează în apartamebtul său la câteva mașini de cusut închiriate, iar hainele realizate erau disponibile în doar două marimi. În 1981, lansează linia pentru femei Michael Kors la Bloomingdale’s, Bergdorf Goodman, Lord & Taylor, Neiman Marcus, și Saks Fifth Avenue și în 1984 organizează prima prezentare oficială pe runway. Destul de impresionant pentru 25 de ani, nu?

michael-kors-young

Urmează o perioadă complexă de dezvoltare, probleme financiare grave și schimbări de planuri și direcție. Michael este numit în 1997 designer și în 1999 director de creație al primei linii de ready-to-wear pentru femei a brandului Céline, pe care l-a reinventat cu un look feminin și extrem de stilat. Designerul părăsește Céline în 2003, pentru a se dedica brandului propriu, mai ales fiindcă în 2002 tocmai lansase și linia pentru bărbați.

În 2004 iau naștere și liniile MICHAEL, care includeau variante mai ieftine ale creațiilor sale, pantofi și genți și KORS, pentru încălțăminte și jeans. Tot la începutul anilor 2000 lansează și primele sale parfumuri și este invitat să facă parte din juriul emisiunii Project Runway, unde rămâne până în 2012.

A câștigat numeroase premii, a îmbrăcat vedete din întreaga lume, printre care și Michele Obama care i-a purtat ținutele și pentru portretele oficiale. În 2013 a fost numit de revista The Time unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume.

michelle-obama-michael-kors

Michael a repetat în numeroase rânduri că iubește femeile și că acest lucru îi menține vie pasiunea, deși orientarea sa sexuală este cu totul alta. Îi place să fie aproape de oameni când creează și povestea într-un interviu că nu este “genul de designer care stă zile întregi realizând schițe într-o cameră. Îmi place să lucrez cu oamenii și să văd o idee sau un moment cum evoluează într-o întreagă colecție.”

A realizat și colecții plus-size, iar toate hainele lui sunt realizate astfel încât să pună în valoare feminitatea, indiferent de forma corpului. “Oamenii vor mereu să arate mai înalți și mai slabi. Nimeni nu spune… Oh, vreau să cumpăr acea rochie pentru că mă face să mă simt respectabilă.”

Despre sursele lui de inspirație, Michael se referea mereu la mama și la bunicii lui, toți pasionați de modă și foarte stilați. În plus, estetica sa a fost influențată și de fashion icon-urile vremii: “Mama mea are un stil foarte sportiv și iubește liniile simple. În majoritatea timpului, ea optează pentru culori solide și neutre. Bunica mea era o explozie de culoare, imprimeuri, bijuterii, îi plăcea totul. Într-un mod ciudat și fiind doar un băiețel în acele vremuri… le aveai pe Liz Taylor și pe Jackie Kennedy și cred că estetica mea e un mix între cele două. Iubesc strălucirea, iubesc îndrăzneala, dar în același timp iubesc simplitatea și cred că acest ying-yang a început devreme în viziunea mea.”

“Cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât realizez ca adevăratul lux este timpul.” Michael Kors

michael-blake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *