Înapoi la pix și hârtie: Bullet Journal și 5 Minute Journal

Iubesc tehnologia, nu mă întelegeți greșit, dar mereu am fost genul „pix și hârtie”. Până nu îmi fac un to do list într-o agendă, mi se pare că aplicațiile mai mult mă încurcă. Le recunosc meritele, ce-i drept, în privința notificărillor, extrem de utile pentru uituci. Și cum pentru mine pixul și hârtia sunt sfinte, la fel și latura mea obsesiv-compulsivă, am tot căutat opțiuni de a-mi organiza gândurile în agende, fără să fie nevoie să jonglez, cum făceam la școală, cu 5 agende diferite și 10 pixuri de mai multe culori.

Și așa am dat de două „mecanisme” (nu știu altfel cum să le numesc), fiecare pentru un scop puțin diferit.

Bullet Journal – organizarea listelor de sarcini

Bullet Journal este un sistem de organizare creat de Ryder Carroll, un designer de produs din New York. Cel mai mare avantaj al acestui sistem este că nu necesită nimic deosebit decât o agendă sau un caiet oarecare și un pix sau un creion. Nu trebuie să vă cumpărați nimic deosebit, fiindcă vă puteți crea propriul Bullet Journal.

Se numește Bullet fiindcă listarea se bazează pe… bullets.

Sistemul imparte sarcinile sau to do list-ul în sarcini lunare și sarcini zilnice. Primul pas este să îți numerotezi paginile agendei sau să cumperi una care are deja paginile numerotate. Apoi, la început, lași 2-4 pagini pentru Index sau Cuprins, partea care te va ajuta ulterior să navighezi mai ușor prin conținut. Apoi vei avea 2 pagini pentru Future Log, zona unde poți nota idei sau taskuri mai generale, pe care să nu le uiți până când se apropie luna respectivă. Urmează taskurile lunare: pe o pagină vei avea lista datelor și zilelor, unde poți nota zile de naștere, călătorii sau taskuri cu dead-line fix, iar pe a doua pagină o listă cu taskuri lunare, nespecifice: facturi de plată, vizita la X medic, de scris articolul Y, etc. Ultima parte este detalierea taskurilor pe zile.

Ca să înțelegeți cât mai bine sistemul, vă las un video explicativ mai jos. Mai puteți afla tips & tricks și de pe bulletjournal.com. Pentru mine funcționează cu brio până acum și mi se pare cel mai ușor de adaptat sistem de organizare, fiindcă nu te încurci în o grămadă de semne și simboluri și știi exact unde găsești ce.

The Five Minute Journal – exercițiu pentru minte și suflet

De acest proiect am aflat de la Mimi Ikonn, ea fiind de altfel și creatoarea The Five Minute Journal, împreună cu soțul ei și un prieten apropiat.

fiveminjournal_1024x1024The Five Minute Journal presupune cumpărarea unui caiet special, însă dacă nu vă deranjează să scrieți puțin mai mult, puteți „copia” cerințele într-o agendă oarecare pe care o aveți deja. Este un exercițiu excelent pentru minte și suflet, fiindcă te forțează să analizezi, câte puțin în fiecare zi, ce se întâmplă în viața ta.

Recomandarea este să îl completezi în fiecare dimineață și seară, 3 întrebări pentru prima parte a zilei și două pentru a doua. Jurnalul te întreabă pentru ce ești recunoscător, ce ți-ai dori să se întâmple în ziua respectivă ca să fie o zi reușită, ce ai fi schimbat din cele întâmplate, etc. Iar din loc în loc, ai și o provocare săptămânală, cum ar fi să faci astăzi activitatea ta preferată de când aveai 7 ani.

Pare puțin pueril la o primă vedere, însă veți fi surprinși de cât de mult vă ajută un astfel de exercițiu, chiar și timp de câteva zile. Dacă la primele 3-4 pagini vă veți aduna greu gândurile, veți observa ulterior că sunt multe lucruri pe care le simțeați fără să realizați și pe care acum le puneți pe hârtie natural.

Găsiți mai multe informații despre produs aici.

Despre importanța organizării și câteva sfaturi utile v-am mai scris și aici.