Dragă Metrorex, uite de ce îți plătesc eu 70 de lei pe lună

70 de lei, adică aproape 6% din salariul minim pe economie. Având în vedere că în București cam 600.000 oameni folosesc metroul, știm cu siguranță câți bani faci, ca să nu mai spunem că angajații tăi fac greve pentru salarii de minim 2.000 de lei.

Ca să trec direct la subiect, iată de ce îți dau eu 70 de lei în fiecare lună:

Ca să îți înveți oamenii să conducă metrourile. Mulți au senzația că sunt într-o căruță și cară cartofi, probabil, sau că te simți ca la masaj când un metrou de câteva zeci de tone se oprește brusc și te lovești de uși, pereți sau colegii de suferință. Înțeleg că uneori se mai întâmplă să oprești de urgență, dar serios că mie mi se întâmplă aproape zilnic, fie în mijlocul tunelului, fie înainte de stație.
Later edit: Din câte am înțeles de la cei mai informați în ale trenurilor, minunatele noastre metrouri noi sunt automatizate, adică domnul conductor nu prea face mare lucru. Cert e că cineva tot ne dă cu capul de pereți 🙂

Să pot să plătesc cu cardul când îmi cumpăr o cartelă, ca în anul 2016. O să îmi spui că se poate, desigur, că la casierii ai POS-uri funcționale. Eh, poate, dar nu la toate. Și nu la ghișee, unde mă trimiți atunci când casieriile sunt închise. Mi s-a întâmplat de multe ori și cel mai recent săptămâna trecută, la stația Piața Victoriei, în centrul orașului, care mustește de turiști. Am urcat iar, am căutat un bancomat și m-am întors 5 minute mai târziu, cu cash.

Să nu văd calendare cu cățeluși și perdele de la debaraua casieriței. Înțeleg că nu avem bani să renovăm stații imense de metrou, dar crede-mă că renovarea unei casierii, la un nivel minim de bun simț, înseamnă o lavabilă albă pe pereți în interior, o folie pe geamuri și un birou nou. Perdelele slinoase din satin auriu sunt ORIBILE și ne trimit direct înapoi în 1940, grilajele arată de parcă doamna casieră este o comoară națională și nu în ultimul rând, toate iconițele, tablouașele și calendarele pe care le au doamnele în interior…

Să mi se zâmbească frumos, măcar o fracțiune de secundă, când îți dau banii ăștia. Nu de alta, dar angajații tăi au salarii mai mari decât mulți dintre noi. Urăsc în general când vânzătorii sunt „scârboși”, indiferent de magazin sau business. Dacă nu suporți să fii vânzător, du-te și împachetează colete, undeva unde nu trebuie să dai ochii cu nimeni. Dar dacă stai la nenorocitul ală de birou, toată ziua cu fundul pe scaun și tot ce trebuie să faci este să dai din mâini și să calculezi un rest, cred că poți măcar să schițezi un zâmbet.

Să mai schimbi și tu un panou, un bec, o placă de gresie. Nu de frumusețe, dar de nevoie. Am alunecat la Piața Victoriei din cauza unei plăci de gresie sparte, sunt peroane unde lumina e aproape insesizabilă fiindcă 3 din 5 becuri nu merg, numele stațiilor noi sunt lipite cu o bentiță nouă de 2014 pe panoul vechi de 1970. Și ce e mai grav e că se întâmplă la Romană, de exemplu, tot o stație importantă, din centru.

Să nu mai arate oribil tavanul stației Piața Unirii, una dintre cele mai importante din oraș. Piața Unirii e nod de transport și una dintre cele mai utilizate, nu-i așa? Atunci de ce tavanul e decopertat de ani de zile? Ai vrut un stil industrial, așa de pub modern, și nu știm noi? Se scurge apă, atârnă cabluri și miroase oribil. Iar dacă faci un tur al stațiilor de metrou din tot orașul, toate cele de la periferie (unele renovate complet în utlimul timp) arată de 10 ori mai bine decât cele din centru.

Să angajezi paznici mai competenți, pe care nu aș putea sa îi bat chiar și eu cu cele 40 de kilograme ale mele + 5 ale genții. Majoritatea sunt slabi, ori prea bătrâni, ori prea tineri, și pun pariu că ar lua-o la fugă la primul semn de pericol, înaintea tuturor. Câți dintre ei știu să acționeze, într-un fel oarecare, în caz de urgență și câți dintre ei sunt în stare să ridice o persoană de 80 de kilograme rănită, sau să forțeze deschiderea unui geam, sau să care o scară?

Să instalăm indicatoare clare, fiindcă nici eu cu 27 de ani de București nu înțeleg de multe ori unde merg. Încă un lucru super ieftin pe care ai putea să îl rezolvi ușor. Cineva care gândește logic, puțină grafică în Paint și un print sunt tot ce ai nevoie. Dacă te duci de exemplu în stațiile Ștefan cel Mare sau Piața Iancului, indicatoarele de pe ambele sensuri arată la o primă vedere la fel. Identic. După vreo 2-3 minute de holbare realizezi, eventual, diferența care îți explică pe care trebuie să îl alegi.

Să te asiguri că nu iau foc la metrou. Nu de alta, dar s-a întâmplat de două ori în ultimul timp. Dacă ar fi fost ceva izolat pe care nu l-ai fi putut controla înțelegeam, dar în condițiile în care tu stai cu pereții putreziți în tuneluri în timp ce ești ocupat cu altele, nu mai am niciun motiv să înțeleg. Probabil ești ocupat să pilești peroanele, ca să încapă trenurile primite de la frații mai mari.

Nu mai zic să avem și noi ca orice capitală o stație de metrou la aeroport. Asta deja e SF fiindcă ar trebui multe resurse, începând cu un manager capabil și terminând cu mai puțini bani furați.

Spune-mi tu, chiar meriți 70 de lei pe lună?

Sursă foto: Wikipedia.ro