Cum să îți organizezi vacanța fără agenții de turism

În ultimii trei ani am călătorit mai mult organizându-ne singuri toate aspectele vacanței, cu excepția verii trecute, când am fost în Turcia cu o agenție de turism. M-am gândit așadar că n-ar fi o idee rea să vă povestim ce „instrumente” folosim noi, poate vă sunt și vouă de ajutor.

De ce să îți organizezi singur vacanța?

  • poți să îți alegi o perioadă mai scurtă sau mai lungă, fără să depinzi de sejururile agențiilor de turism, care sunt fix de o săptămână sau două
  • este foarte probabil să te coste mai puțin, în special dacă prinzi oferte speciale la bilete de avion și știi unde să cauți servicii ok
  • poți să cauți hoteluri speciale, deosebite, care nu sunt în oferte sau, poate și mai interesant, poți să stai la localnici
  • poți să îți faci circuite personalizate, în ritmul tău și cu preferințele tale

Biletele de avion

Până acum am folosit Vola.ro și am fost foarte mulțumiți de fiecare dată. Ai opțiunea de a crea alerte personalizate, dacă urmărești anumite destinații și vrei să afli când sunt oferte la bilete. Echipa de suport este foarte draguță dacă ai întrebări și nu am avut niciodată probleme cu procesul de plată sau de confirmare.

Biletele de avion îți vin pe email, în format electronic, împreună cu toate detaliile zborului. În plus, site-ul este foarte ușor de folosit, nu te pierzi în detalii inutile și găsești toate informațiile de care ai nevoie fără să „sapi”. Noi am zburat cu avionul chiar și în țară, când am fost la Timișoara.

Dacă mergi cu mașina

Dacă plecați pe teritoriul României, veți avea nevoie neapărat de Rovinietă. Nu uitați nici toate actele mașinii și ale celor care conduc (pare redundant, dar e bine să verificați că aveți totul cu voi) și de asigurarea RCA. Asigurarea CASCO este opțională, dar vă recomandăm să o aveți și pe aceasta.

Dacă plecați cu mașina în străinătate, RCA-ul rămâne obligatoriu, și fiindcă în unele țări și CASCO este obligatoriu, ar trebui să le aveți pe amândouă. Informați-vă puțin și în privința vinietelor necesare pentru țările unde mergeți sau prin care treceți. Știm că tot repetăm, dar nu uitați actele: carte de identitate, pașaport, permis auto, certificat de înmatriculare.

Asigurare de sănătate?

Nu știu câți dintre voi se gândesc la asta atunci când pleacă în străinătate, dar pentru noi este un aspect destul de important. Nu știi niciodată când ai o problemă și e foarte la îndemână să ai un număr de telefon unde poți cere ajutor și eventual să ai câteva servicii medicale de bază acoperite.

Până acum am făcut asigurările de sănătate tot prin Vola.ro, când cumpăram biletele de avion, însă găsiți online și alte variante ok.

Unde te cazezi

Pentru cazare folosim Booking.com în general, iar recent ne-am înscris și în programul de fidelitate al celor de la Accor Hotels, fiindcă am stat de multe ori la Ibis și am ajuns să câștigăm puncte. Și pe Booking.com avem periodic reduceri și oferte de fidelitate. Găsiți și pe Vola.com hoteluri, dacă vreți să „lipiți” rezervarea cu cea pentru avion (primiți și reducere în acest caz).

Vă recomandăm să faceți întotdeauna rezervări care vă permit să anulați cu câteva zile înainte sau să schimbați datele, în special dacă faceți rezervarea din timp și nu aveți alte detalii puse la punct, cum ar fi transportul.

Transport local și transferuri

Și aici va trebui să vă informați puțin din timp, ca să știți exact cum ajungeți de la aeroport la hotel (vă puteți gândi la asta încă de când alegeți hotelul, să nu vă faceți viața prea grea) și cum vă mișcați prin oraș/localitate.

Ca transport de la aeroport noi am folosit în special trenul, dar aveți multe opțiuni pe Skyscanner.com și Hoppa.com. Fiți pregătiți din timp să mai adăugați între 10 și 60 de euro de persoană pentru astfel de servicii.

Pentru transportul în orașe sau stațiuni, veți găsi în multe locuri variante pentru turiști. În general vin sub forma unor pachete predefinite cu un anumit număr de călătorii.

Atracții turistice

Vă recomandăm în primul rând, ca și în cazul transportului local, să căutați pass-uri speciale pentru turiști, majoritatea orașelor mari le au. Noi am folosit London Pass și a fost una dintre cele mai bune decizii luate fiindcă am economisit o grămadă de bani. În general acestea includ intrările la mai multe muzee, parcuri sau alte atracții turistice și prețul ajunge să fie și cu 50% mai mic decît cumpărarea biletelor separate. Iar în unele cazuri, cum este și London Pass, primești și câteva călătorii pentru autobuze, tramvaie și metrouri.

O altă opțiune pentru atracțiile turistice este Get Your Guide, de unde poți cumpăra bilete în avans și nu mai stai la coadă ore întregi.

Poate părea mult de muncă la o primă vedere, dar vă garantez că după ce vă obișnuiți puțin, organizați o plecare în doar câteva ore. Vă spuneam la începutul articolului că este foarte probabil să fie o soluție mai ieftină, fiindcă am testat acest lucru pe propria piele. Prețul la o agenție poate fi chiar și cu 20% mai mare decât fee-urile pentru avion + transporturi + cazare adunate de voi separat. Încercați măcar o dată și vedeți cum vi se pare.