Cum să investești în tine fără niciun ban

Mimi Ikonn, pe care o urmăresc pe Youtube de ceva timp, spunea într-un video recent că trebuie să încerci să găsești mereu timp pentru tine, fiindcă atunci când nu investești în dezvoltarea ta personală nu ai ce să le oferi celor din jur. Cum ai putea să ai grijă de nevoile familiei, prietenilor, copiilor, colegilor când ești obosit, frustrat, anxios, deprimat, lipsit de motivație, lipsit de pasiuni?

Cum ai grijă de tine? Sau mai bine spus, cum investești în tine? Primul pas este să te privești ca pe un proiect în continuă dezvoltare. În fiecare zi te poți modela, poți corecta ce nu e în regulă și poți adăuga noi obiceiuri. Sunt multe lucruri pe care le poți face fără niciun ban pentru a te simți împlinit, pentru a simți că evoluezi, că înveți, că te adaptezi, că ești pregătit pentru orice situație și că te bucuri de toate lucrurile din viața ta – că ai găsit echilibrul.

Cititul, cel mai la îndemână prieten

Cărțile sunt scumpe, dar cititul poate fi gratuit. Bibliotecile publice sunt destul de bine dotate și poți găsi online bănci de cărți în format electronic, pe care le poți downloada. O altă opțiune ar fi să redescoperi biblioteca bunicilor și a părinților, fiindcă pe vremea lor cărțile erau printre singurele forme de divertisment. Dacă ai prieteni pasionați de citit, îi poți ruga să îți împrumute cărțile pe care le-au terminat.

Mi-am dat seama de-a lungul timpului că în cazul cititului se aplică zicala pofta vine mâncând. Am observat că după o perioadă mai lungă în care nu citesc, durează câteva zile să intru într-un ritm constant, însă după ce termin prima carte aștept cu nerăbdare să încep una nouă. Așadar, trebuie doar să începi. Experimentează cât mai mult, până găsești genurile care îți plac, cărțile care transformă cititul într-o activitate plăcută și relaxantă.

Top 5 beneficii ale cititului, din punctul meu de vedere:

  1. iei o pauză de la ecranele digitale și îți odihnești ochii (da, eu recomand cărțile „fizice”)
  2. îți dezvolți vocabularul, nu neapărat fiindcă nu ai fi știut acele cuvinte, însă ți le „reintroduci în sistem”
  3. îți antrenezi creativitatea, încercând mereu să îți imaginezi pe măsură ce citești
  4. îți vin idei, mai ales dacă lucrezi într-un domeniu creativ
  5. poți să înveți – despre locuri, mâncăruri, știință, tehnică, medicină, etc.

Curiozitatea poate omoară pisica, dar nu și pe tine

Încearcă să înveți ceva nou cât de des poți. Menține-ți mintea deschisă către mai multe domenii, pune-ți întrebări, caută mereu răspunsuri. Provoacă-te cu tot felul de probleme – Cum ajungem să vedem culorile dacă obiectele de fapt nu au culoare, ci reflectă lumina într-un anumit mod? De ce visăm? Cam cât de departe de mine sunt stelele pe care le văd noaptea? Internetul te ajută astăzi să găsești răspunsuri pentru orice și cu doar 2-3 minute poți să afli lucruri interesante, care să te amuze sau să îți schimbe stilul de viață în bine – cine știe, poate îți găsești un hobby nou 🙂

Ca să îți fie mai ușor și să faci acest proces mai simplu de implementat, te poți abona la 1-2 canale de Youtube care au materiale scurte de aproximativ 5 minute. Eu urmăresc SciShow și It’s Okay To Be Smart, dar găsești foarte multe opțiuni pentru toate gusturile.

Caută site-uri care îți trimit newslettere sau pe care poți găsi articole și video-uri scurte, care te învață ceva. Câteva exemple sunt Highbrow, curious.com și creativelife.com.

Toate sunt gratuite și nici nu te „costă” foarte mult timp.

Umple-ți timpul cu ceva constructiv

Știu, tuturor ne place să pierdem timpul, să lenevim, să ne uităm la televizor, uneori chiar și la emisiuni dubioase. Și nu e neapărat ceva greșit, dacă te ajută să îți limpezești mintea. Însă nu e deloc OK dacă tot timpul tău liber e tocat de activități care nu te ajută să evoluezi în niciun fel. Viața e scurtă nu doar cînd vine vorba despre toate călătoriile pe care nu ai timp să le faci, ci și când vine vorba despre dezvoltarea ta emoțională, maleabilitatea personalității tale, memoria ta.

Așa cum ajungi la 30-40 de ani să te plângi că sistemul tău cardiovascular s-ar fi bucurat de mai mult sport, îți vei da seama și că memoria ta s-ar fi bucurat de mai multe cărți citite.

Sunt o mulține de lucruri gratuite pe care le poți face: învață să meditezi dacă ești genul de persoană care nu îți poate elibera mintea niciodată de griji, găsește-ți câteva seriale care te pasionează, experimentează cu gătitul – rețete noi, ingrediente noi, combinații de condimente, instalează-ți aplicații gratuite pe telefon care te învață limbi străine. Nici integramele, sudoku sau jocurile de inteligență de pe telefon nu sunt idei deloc proaste.

Ai grijă de sănătatea ta emoțională

Oferă-ți timp să îți înțelegi trăirile, sentimentele, atitudinile, reacțiile. Spunem de multe ori că reacționăm vulcanic din cauza oboselii, când de fapt în spate se ascunde o frustrare. Nu trece cu vederea nici momentele proaste, nici pe cele bune, fiindcă ele reprezintă temelia.

Antrenează-ți empatia, încearcă să privești lucrurile și din perspectiva celorlalți și vei vedea că în timp vei putea să iei lucrurile mai ușor, te vor afecta mai puțin răutățile, certurile, diferențele de opinie. Iar prima persoană cu care trebuie să reușești să fii 100% empatic ești tu însuți.

Tot legat de sănătatea ta emoțională, un alt sfat ar fi să mergi la psiholog chiar dacă nu ești bolnav. Știu că nu se încadrează la categoria gratuit, însă dacă o problemă emoțională vă ține în loc și vă împiedică să vă dezvoltați armonios, poate merita efortul.

Pentru început, să stabilim ceva: psihologul nu este un medic, ci psihiatrul este. Așadar, la psiholog nu te duci ca la doctor, fiindcă ești bolnav sau nebun. Psihologul este doar un consilier, un specialist care are grija de bunăstarea ta psihică așa cum manichiurista are grijă de unghiile tale. Mergi la manichiură/pedichiură atunci când nu poți avea grijă singur de unghiile tale și ai nevoie de puțin ajutor ca să le menții sănătoase și frumoase. Abordează la fel și mersul la psiholog.

Dacă simți că ai o perioadă mai grea, că pari mai abătut sau stresat decât de obicei, că nimic nu te mulțumește, programează-te la o ședință. Mintea umană este mai complicată decât îți imaginezi, iar psihologii știu de obicei ce să te întrebe ca să îți dai singur seama care e problema și cum să o rezolvi.

O minte sănătoasă și echilibrată e pânza perfectă pentru tot ceea ce vrei să construiești, pentru omul care vrei să devii.