Creta: albastru infinit și o liniște de neegalat

Creta este unul dintre acele locuri unde “feeling blue” capătă cu totul alte conotații. Știm cu toții că grecii au o pasiune pentru albastrul ce se regăsește și pe drapelul lor: ușile și geamurile sunt albastre, suvenirurile sunt albastre, marea și cerul sunt albastre.

În vacanța de anul acesta am simțit că timpul curge mai lent. Poate și datorită faptului că am ales o perioadă mai spre sfârșitul sezonului, sau a stațiunii mai liniștite – Malia – însă nu am avut acea senzație de turist care încearcă pe fugă să facă cât mai multe lucruri interesante. Am dormit, am mâncat bine, ne-am plimbat. Și ne-am îndrăgostit de Creta, iremediabil.

Creta este cea mai sudică insulă turistică a grecilor, așa că vremea nu ar trebui să vă surprindă neplăcut între sfârșitul lui mai și începutul lui octombrie. Excepție am fost probabil noi anul acesta, care am prins fix în prima zi prima ploaie de care au avut ei parte, o furtună cu grindină care le-a lăsat jumătate de stațiune fără curent. Am stat în Malia, frecventată de britanici și, în general, de popoarele vestice. Aparent este recunoscută ca fiind ideală pentru tineri, plină de cluburi și distracție. Noi am cunoscut însă o Malia liniștită (fără să frecventăm zona cluburilor) cu un centru vechi superb. Am făcut și o excursie de o zi în Agios Nikolaos, un oraș minunat, unde se vede la orice pas influența venețienilor.

Ce vă recomandăm noi pentru zona Malia din Creta:
1. Să optați doar pentru cazare, ca să vă puteți bucura la toate cele 3 mese de preparate proaspete și tradiționale, la taverne. Noi am stat la Golden Sun Apartments.
2. Să mâncați fructe de mare, gyros, dar și preparate mai puțin elitiste: roșii umplute, ardei umpluți, supă. Tavernele noastre preferate au fost Elisabeth And Stablos și Cretan Family. Iar micul dejun e perfect la Volta Coffee & Sweets.
3. Să vizitați Palace of Malia, dovadă că grecii au fost, cel puțin în Antichitate, cu un pas în față.
4. Să vizitați Agios Nikolaos, luând străduțele la pas.
5. Să folosiți autobuzele locale sau să închiriați o mașină. Peisajele sunt uimitoare, iar distanțele dintre orașe destul de mici (20 – 30 de minute).
6. Să mergeți de-a lungul plajelor. Deși în Malia nu au o faleză pusă la punct, veți descoperi locuri grozave pentru poze și pentru a urmări apusul.
7. Să vizitați centrul vechi al stațiunii. Și nu doar în Malia, ci oriunde vă aflați. Renunțați măcar pentru 2-3 zile la magazine, cluburi și internet și respirați cultura locală.
8. Zâmbiți și salutați localnicii pe stradă. Nu veți fi priviți urât, cum se întâmplă la noi, ci vi se va întoarce salutul cu toată inima deschisă.