City Break la Praga: mic ghid de călătorie

Pentru sărbătorile de anul acesta am ales un City Break la Praga, poziționat strategic exact între Crăciun și Revelion. Le-am îmbinat așadar pe amândouă, fără să avem o vacanță obositoare și fără să ratăm Crăciunul în familie. V-am pregătit un material scurt, ca să știți la ce să vă așteptați și cum să vă planificați călătoria dacă mergeți la Praga.

Când e bine să mergem la Praga?

Noi am ales iarna în special datorită Târgului de Crăciun, însă trebuie să recunoaștem că spre final, pe 29-30 decembrie, se aglomerase destul de mult, cu grupuri venite pentru Revelion. Așa că dacă nu vreți să mergeți special pentru un astfel de eveniment, probabil cel mai bine ar fi să alegeți primăvara sau toamna.

Vremea este cam ca în România, noi am avut noroc și de o zi cu soare, pe lângă două cu nori și ploaie.

citybreak-praga-doua-locuri-136

Transportul până la, și în Praga

Cum vă spuneam într-un articol trecut, în general ne cumpărăm biletele de avion prin Vola.ro. Am zburat cu Tarom la dus și cu Czech Airlines la întoarcere, iar zborul dureaza aproximativ 2 ore în funcție de tipul de avion.

Pentru transferul între aeroport și oraș și pentru deplasarea prin Praga am folosit doar transportul în comun, care este foarte bine pus la punct. De la aeroport sunt autobuze speciale care te duc până la metrou, iar Praga are o aplicație specială pentru telefon, care pe noi ne-a ajutat mult: DPP Info.

Sistemul lor funcționează pe timp, nu pe număr de călătorii, iar biletele sunt valabile pentru toate mijloacele de transport: metrou, autobuz, tramvai. De exemplu, vă cumpărați bilet cu valabilitate 30 de minute, și puteți merge oricâte stații și cu orice mijloc de transport în acest interval. Prețurile sunt mici, deci nu vă faceți probleme că veți cheltui excesiv pe transport. Noi nu am dat mai mult de 15 euro (70 de lei) pentru 3 zile, inclusiv drumurile aeroport-oraș.

Metrourile vin cam la 2-3 minute, sunt curate, iar stațiile sunt lună deși nu am văzut coșuri de gunoi pe peroane.

citybreak-praga-doua-locuri-010

Cazare și restaurante – unde dormim și unde mâncăm la Praga?

Hotelul la care am stat ne-a surprins plăcut, deși noi considerăm că prețul este unul mai mult decât decent pentru Praga. Am stat 3 nopți la Clarion Congress Hotel, pe care vi-l recomandăm din toate punctele de vedere. Exact în fața hotelului este o stație de metrou și ajungeți în aproximativ 10-15 minute în centrul vechi al orașului.

Ca restaurante, vă recomandăm să încercați variante cu specific local, unde veți vedea că la bere cehii „asortează” porc, porc și iar porc. Cârnații și fripturile sunt nelipsite, însă ar fi păcat să nu le încercați oricât de sănătos ați mânca în general. Pentru diversificare găsiți o mulțime de restaurante și bistro-uri cu pizza, paste, burgeri. Ne-au plăcut Můstek Restaurant pentru preparate tradiționale și Pasta Fresca pentru specific italian.

Un prânz sau o cină pentru două persoane vă costă aproximativ 30 de euro (140 de lei) însă găsiți și variante mai accesibile, sau puteți mânca și la gheretele cu preparate tradiționale (în special cârnați) din piețe.

Ce vizităm în Praga?

Ar fi greu să enumerăm atracții turistice fiindcă Praga este ea însăși un muzeu în aer liber. Aproape tot orașul poate fi considerat „centrul vechi”, iar muzeele și piețele se întind pe ambele maluri ale râului Vltava. Așa că cel mai simplu ar fi să luați străzile la pas, dacă timpul vă permite. Dacă aveți însă timpul limitat, ca în cazul nostru, vă recomadăm să vizitați:

Piețele și străduțele din zona stațiilor de metrou Můstek și Náměstí Republiky, unde găsiți o mulțime de magazine, restaurante, clădiri vechi și muzee, dar și celebrul ceas astronomic.

citybreak-praga-doua-locuri-144

Muzeul Național al Tehnologiei, în special pentru cei pasionați de mașini, motociclete, biciclete, trenuri sau avioane.

citybreak-praga-doua-locuri-119

Castelul din Praga și zona cetății vechi, de unde puteți vedea și orașul de sus.

citybreak-praga-doua-locuri-055

Podul Charles, care leagă cele două maluri ale râului către Castelul din Praga și zona cetății vechi.

citybreak-praga-doua-locuri-188

Ca o scurtă concluzie înainte să vă lăsăm cu restul fotografiilor, Praga este o destinație surprinzătoare pentru toți cei pasionați de arhitectură, plimbări, cultură. Noi plănuim să ne întoarcem într-o perioadă cu vreme mai prietenoasă și pentru mai multe zile.

citybreak-praga-doua-locuri-019

citybreak-praga-doua-locuri-023

citybreak-praga-doua-locuri-036

citybreak-praga-doua-locuri-040

citybreak-praga-doua-locuri-043

citybreak-praga-doua-locuri-044

citybreak-praga-doua-locuri-057

citybreak-praga-doua-locuri-138

citybreak-praga-doua-locuri-143

citybreak-praga-doua-locuri-149

citybreak-praga-doua-locuri-151

citybreak-praga-doua-locuri-166

citybreak-praga-doua-locuri-177