Aproape un an de freelancing | de ce nu regret nicio secundă

Cu aproape un an în urmă, mai exact în mai 2015, am realizat că am nevoie de o schimbare. După un an de internshipuri și câțiva de agenție, o colaborare scurtă pe travel m-a ajutat să îmi dau seama exact ce îmi doresc. Am pornit cu capul înainte pe două căi: cea de blogger/jurnalist/povestitor aici pe douălocuri.ro, și cea de freelancer în comunicare online.

De ce am ales freelancing-ul?

Lucram într-o agenție mică de digital și, deși în cei peste 3 ani am învățat aproape tot ce folosesc acum în activitatea mea, simțeam că raportul „costuri” și „câștiguri” nu mai era mulțumitor. Și nu mă refer aici la partea financiară, fiindcă problema nu era suma care îmi intra lunar în cont, ci satisfacția mea de a mă duce zilnic la birou. Nu îmi mai plăcea deloc ce făceam, stăteam peste program, pierdeam ore în trafic zilnic, eram mereu stresată și obosită, și poate cel mai important, nu aveam mereu timp de nimic.

Totul era la viteza a 5-a mereu, nu aveam timp de research, nu aveam timp să încerc să fiu creativă și, așa cum se întâmplă în general în agenții și în special în cele mici, lista de taskuri ajunge să fie mult mai lungă decât te așteptai sau decât cea pentru care te înrolasei.

Apoi, colaborarea cu un start-up de travel, din mai până în septembrie, m-a convins că nu sunt făcută pentru un program 9 – 18 într-un birou. Deși activitatea la ei era mult mai relaxantă și mai captivantă (poate și fiindcă era un domeniu nou pentru mine), tot mă simțeam cumva captivă și aveam mereu senzația că nu am timp de nimic. În plus, în vara anului trecut am lansat și douălocuri.ro și am realizat la scurt timp că nu îl putem neglija dacă ne dorim să iasă ceva cu adevărat bun.

Freelancing-ul a venit așadar, în toamna lui 2015, ca o soluție pentru:

  • un program puțin mai lejer, care îmi permite măcar parțial să fac lucrurile în ritmul meu
  • posibilitatea de a alege ce vreau să fac și cum
  • timp liber pentru mine, pentru familie și prieteni
  • timp pentru proiectele personale, care nu sunt o sursă de venit
  • taskuri și contracte care îmi permit să lucrez remote

De ce nu regret și nu simt nevoia unei schimbări

Am avut norocul să găsesc destul de rapid câțiva clienți cu care să lucrez permanent. Trebuie să admit că probabil, dacă planetele nu s-ar fi aliniat, îmi era mult mai dificil și poate duceam dorul stabilității. Din acest punct de vedere, sunt 100% mulțumită. Lucrez cu oameni și pentru proiecte în care cred, care mă ajută să învăț și să evoluez. Când nu am mai avut timp sau nu m-am mai simțit motivată să lucrez cu cineva, m-am retras din proiect.

Am învățat între timp și cum să administrez timpul și taskurile și să nu mă mai las dusă de val. Am avut o perioadă când spuneam DA la proiecte gândindu-mă la bani și mai puțin la faptul că mă voi întoarce de unde am plecat – lipsa de timp. Lucrez între 6 și 8 ore zilnic, uneori mai mult, uneori mai puțin. Nu vă imaginați că un freelancer lucrează doar 2 ore pe zi doar fiindcă nu vine la birou și în rest se uită la seriale. Însă am libertatea de a lucra astăzi între 8 dimineața și 4 după-amiază, iar mâine dacă simt nevoia unei pauze de masă de 4 ore ca să rezolv o pană de inspirație, nu e nimeni care să mă lege de birou.

În general, în fiecare zi până la 6 am terminat toate taskurile work related, am mai rezolvat și una-alta pentru casă – cumpărături, programat mașina de spălat – și toate astea fără ore petrecute în trafic sau în ședințe interminabile. Rezultă seri libere, în care am timp să ma relaxez, să ies în oraș, să mănânc fără să îmi cadă capul pe masă de somn.

Avantaje

1. Programul

Dacă ești capabil/ă să te organizezi și să nu tragi de timp, poți avea orice program vrei tu, în orice interval orar și de orice lungime. Până când șefii din România nu înțeleg beneficiile unui program de 6 ore pentru psihicul angajaților, ni-l facem singuri 🙂 Cum spuneam, asta nu funcționează decât dacă ești o fire organizată. Altfel, riști să faci în 10 ore taskuri de 5, fiindcă ai găsit ceva interesant la TV, te-a sunat vecina de jos sau te-ai gândit că ar fi cazul să încerci o rețetă nouă și complicată de mâncare.

2. Lipsa unui „paznic”

Poate sună urât, dar pe bune că unii șefi sunt atât de control freaks încât îți suflă în ceafă la orice pas. Și ca freelancer vei avea termene limită, momente când dai cu bâta în baltă și te trage clientul la răspundere și poate chiar penalități. Dar în 90% din timp ești propriul tău șef, tu trebuie să te motivezi, tu trebuie să te lauzi. Nu îți reproșează nimeni că nu ai mâncat prea repede în pauza de prânz ca să vii să îți reiei locul în fabrica lui.

3. Mai puțin stres

Cel puțin pentru mine, ideea că fac ce îmi place, cum și când îmi place, este un imens avantaj psihic. Da, sunt stresată în unele zile când nu-mi iese ceva sau am prea multe de făcut, da, sunt obosită în anumite perioade mai aglomerate, dar overall totul este mult mai lejer. Nu mai ai grija facturilor neplătite și vaselor murdare fiindcă poți rezolva și asta între două mailuri sau telefoane. Și nefiind nimeni care poate veni din oră în oră la tine la birou cu extra-taskuri, te poți ține mai ușor de program.

4. Poți lucra și de pe plajă

Ca freelancer poți lucra, în principiu, de oriunde. Eu lucrez mai mereu de acasă, dar poți „lipi” munca și cu un prânz sau o cafea pe terasa ta preferată. Parcă totul merge mai bine și mai ușor cu o vedere către lac, decât cu lumina rece dintr-un birou și râsetele gălăgioase ale colegilor.

Dezavantaje

1. Financiar

Nu este neapărat un dezavantaj, fiindcă poți câștiga chiar mai mult decât ca fiind angajat undeva. Doar că atunci când lucrezi ca freelancer, trebuie să ai și grija taxelor către stat, a facturilor emise către clienți. Iar banii nu intră mereu la timp, iar faptul că o factură întârzie îți poate da peste cap tot venitul pe o lună sau două. Așadar, trebuie să fii organizat și pe partea asta.

2. Lenea și „lasă că pot să fac și mâine”

Vă spuneam și în articolul cu sfaturi de time management că e important să aveți un program, un to do list și timing estimat pentru fiecare task. Oricât de bine sună toate pauzele de cafea și plimbările prin parc în timp ce alții se sufocă în birouri, aceste escapade nu se întâmplă zilnic. Altfel veți ajunge să lucrați prea puțin, intrați în criză de timp, și veți lucra în 5 zile cât ar fi trebuit să lucrați în 10. Veți fi stresați și obosiți.

3. Nesiguranța

Atunci când ești angajat, ești 99,9% sigur că și mâine vei avea scaunul tău cald la job și că la finalul lunii îți vei primi salariul. Asta poate fi comod pentru unii și nu îi condamn deloc. Ca freelancer, dacă nu ai norocul să ai niște contracte permanente pe proiecte care știi că vor dura măcar câteva luni bune, te gândești mereu dacă luna viitoare vei găsi suficienți clienți.

 

Cam asta este experiența mea de până acum cu acest „rol”. Poate sunt subiectivă cu multe dintre păreri, însă din câte am observat în ultimii 2-3 ani, către astfel de activități tind mai toți tinerii. Nu neapărat către ideea superficială de „a fi propriul tău șef”, cât mai mult către cea a respectului de sine, a refuzului de a fi un măgar care învârte roata unui șef. Nu ne mai dorim doar să avem un job, un rol și un salariu, ci ne dorim să facem ce ne place și să fim respectați ca oameni în echipe, nu ca nume pe o organigramă.