5 lucruri pe care să le faci în Cipru

Cipru este una dintre cele mai populare destinații de vacanță, în special fiindcă poziționarea îi asigură o vreme bună pentru plajă timp de aproximativ 6 luni, din mai până în octombrie. Iar momentul ideal să mergeți, dacă nu vreți să vă topiți efectiv sub soare, este perioada pe care noi o considerăm extra-sezon: mai-iunie și septembrie – începutul lui octombrie.

Noi am petrecut 5 zile în Cipru, suficient cât să ne facem o idee, să știm ce să vă recomandăm, și să ne convingem că vrem să revenim 🙂

1. Mergeți la plajă

Știu, vorbim despre o insulă și noi vă recomandăm să mergeți la plajă…
Însă nu este chiar atât de evident pe cât pare, fiindcă știm multe persoane care preferă piscina și vizitează malul mării doar pentru plimbări scurte. În plus, mai există cazurile în care o anumită locație nu are o plajă în adevăratul sens al cuvântului – mai mult stânci, pietre, și valuri imense de care oricum nu poți să te apropii.

Însă majoritatea stațiunilor și orașelor din Cipru, situate lângă apă, au plaje frumoase, cu nisip. Noi am vizitat în special partea de est, zona Ayia Napa – Protaras, unde nisipul este fin, marea foarte liniștită, foarte curată și cu intrare lină, perfectă și pentru cei mai puțin experimentați în ale înotului.

În anumite zone ale plajelor sunt stânci pe lângă care puteți face puțin snorkeling (sunt mulți pești interesanți, colorați și prietenoși) sau de pe care puteți sări în apă.

2. Vizitați peșterile și golfurile

În special Cavo Greco, însă cu puțin research pe Internet sau pe la localnici găsiți multe alte mici golfuri unde apa a săpat în stâncă forme impresionante. Vă recomandăm să închiriați o mașină, care să vă permită să vă plimbați liberi. Atenție însă că în Cipru se circulă pe partea stângă, și se poate să dureze câteva ore până vă obișnuiți cu mașina și drumul!

Explorați insula urmărind țărmul și veți da peste bisericuțe mici în stil grecesc, alb cu albastru, peste locuri perfecte pentru fotografii, peste mici golfuri cu taverne și pește proaspăt.

3. Profitați de relief pentru fotografii

Cipru este o insulă stâncoasă și muntoasă, ceea ce înseamnă că zonele mai înalte vă permit să obțineți cele mai frumoase fotografii și panorame. Descoperiți în zona în care stați părțile orașului unde puteți urca pentru o ședință foto pe cinste.

Ar fi perfect dacă ați reuși să prindeți și apusul sau răsăritul, pentru o lumină mai bună și acele fotografii grozave cu cerul în nuanțe de roz și portocaliu.

4. Vizitați Limassol și portul

Limassol are o plajă destul de înjustă, așa că nu vă recomandăm să rezervați cazare acolo, ci să mergeți într-o seară, pentru o plimbare și o cină gustoasă.

Faleză și portul din Limassol sunt perfecte pentru plimbări, sunt înțesate de restaurante și taverne, și deseori puteți avea ocazia să nimeriți în mijlocul unui festival sau concert de seară. Portul modern ne-a adus anumite de Cardiff, un oraș pe care îl iubim foarte mult. De altfel, Limassol este o variantă mai cosmopolită a stațiunilor mai mici, un mix perfect între farmecul cipriot și atmosfera din Marea Britanie.

5. Nu uitați de specificul local

Renunțați la bugeri pentru pește și fructe de mare, ar fi sfatul care vă transmite exact ideea ultimei noastre recomandări. Încercați să descoperiți Cipru prin istorie, cultură, specific local, dincolo de plajă, cluburi, baruri și magazine.

Nu ratați Halloumi, un tip de branză tradițional, pe care îl veți regăsi în aproape orice, de la pateuri până la salate sau pizza. Berile locale sunt destul de bune și puteți ruga ospătarii să vă recomande un vin bun, produs local.