Review | 3 cărți recomandate: Summer at Little Beach Street Bakery, Reconstructing Amelia, Cel care mă așteaptă

Dacă sunteți deja pasionați de citit, am pentru voi 3 propuneri pe care dacă nu le-ați bifat încă, vă invit să o faceți.

Dacă nu prea citiți de fel, să știți că e o alternativă excelentă pentru Netflix sau orele întregi petrecute pe Facebook. Nu că Netflix-ul nu ar fi bun (la excesul de Facebook aș insista să renunțați), dar din când în când avem nevoie și de o activitate care să ne provoace imaginația. Nimic nu se compară cu vizionarea unui film, după ce ai citit înainte cartea. Te vei distra grozav văzând cât de diferite (sau nu) sunt versiunea video imaginată de tine în timp ce citeai, și versiunea rezultată din imaginația altora.

Revenind la cărți, căci despre ele vorbim astăzi, am adunat 3 dintre titlurile pe care le-am citit cu viteza luminii în ultimul timp. Sunt cărți mai pentru toate gusturile, destul de diferite între ele.

Jenny Colgan, Summer at Little Beach Street Bakery

O carte lejeră, de citit într-o după-amiază, fiindcă te va prinde atât de mult încât nu vei observa că ți s-a răcit ceaiul sau că deja s-a întunecat afară. Polly este unul dintre acele personaje în care te regăsești fără să vrei, fiindcă are un amestec din toate: este copilăroasă și naivă, este ambițioasă, este îndrăgostită, suferă după o iubire veche, îi e teamă să își facă prieteni, este extrem de pasionată de ceea ce face. Locuiește într-un oraș mic de pe o insulă la fel de mică și se luptă cu toate forțele pentru visul ei. Dacă ar fi să descriu cumva atmosfera din Summer at Little Beach Street Bakery aș spune că este caldă, ca un croissant proaspăt și crocant, pe care vrei să îl mănânci cât mai repede, dar să îl și savurezi din plin. Poți cumpăra cărțile lui Jenny Colgan aici.

Polly privea pe fereastră la pescărușii zburând lin în cercuri, la crestele mici care apăreau pe unele valuri. Totul era la fel de liniștit și seren ca întotdeauna.

Jenny Colgan, Summer at Little Beach Street Bakery
Jenny Colgan, Summer at Little Beach Street Bakery

Kimberly McCreight, Reconstructing Amelia

Dacă un tabloid ar descrie cartea asta, ar spune cu siguranță că e cutremurătoare. Eu aș spune mai degrabă că e un thriller/mistery interesant, captivant, cu un mix de dramă părintească și dramă adolescentină. Amelia se sinucide iar mama ei încearcă să afle pas cu pas ce s-a putut întâmpla cu fiica ei, pe care nu o credea în stare de așa ceva. Capitolele vă pendulează între punctul de vedere ale Ameliei (înainte să moară, nu e nimic cu fantome) și cel al mamei ei. Ambele aveau probleme, ambele aveau secrete, ca un fel de oglindă al relației reale dintre părinți și adolescenți. Dacă vă plac astfel de povești misterioase, vă recomand această carte fiindcă vă garantez că vă va ține cu sufletul la gură. Nici eu și nici Tudor nu am ghicit finalul 🙂 Puteți cumpăra cartea de aici.

Turul mi-a reamintit că viața mea a însemnat mai mult decât un singur moment. O fată. Câteva cuvinte scrise pe hârtie. Că am trecut prin mai multe înainte – bune și groaznice, amuzante și neplăcute – și am supraviețuit.

Kimberly McCreight, Reconstructing Amelia
Kimberly McCreight, Reconstructing Amelia

Parinoush Saniee, Cel care mă așteaptă

O poveste despre lumea arabă, despre tradiție exagerată, despre ce înseamnă să fii femeie într-o societate cu adevărat dificilă. Mi-aș dori ca toate feministele care sunt frustrate că toți colegii de la birou se uită la fundul lor să citească astfel de cărți, ca să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat să ai o viață grea ca femeie, abia mai apoi să fie feministe. Recent am citit și Rajaa al-Sanea, Fetele din Riad, o poveste asemănătoare, petrecută însă în Arabia Saudită. Acțiunea din Cel care mă așteaptă se petrece în Iran și este practic povestea de viață a unei fiice, soții și mame, o femeie care face tot posibilul să se autodepășească dar sfârșește în umbra fericirii copiilor ei. Cartea este disponibila aici.

Singurătatea a fost pretextul pentru a-mi relua vechiul obicei de a vorbi cu mine în oglindă. Petreceam ore în șir vorbind cu reflexia mea.

Parinoush Saniee, Cel care mă așteaptă
Parinoush Saniee, Cel care mă așteaptă

Citiți cărți pe hârtie, nu pe ecrane. Mirosul de carte nouă creează dependență, la fel ca cel de cafea.